ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

Τα πειθαρχικά συμβούλια της επιτροπής έχουν την αποκλειστική αρμοδιότητα για την τήρηση των κανονισμών και την επιβολή των προβλεπόμενων τιμωριών. διεξάγονται τακτικά: Κάθε Δευτέρα και Παρασκευή (μεσημεριανές ώρες), ημέρες που απορρέουν οι τελεσίδικες αποφάσεις και ανακοινώνονται οι τιμωρίες.

ELITE LEAGUE GREECE 6X6 / ΑΤΗΕNS LEAGUE 6X6 & 8X8
1. ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ

Α’ ΦΑΣΗ: Σε κάθε περιοχή-περιφέρεια (Κηφισιά, Ρέντη, Γουδή Πειραιάς κλπ) θα σχηματιστούν όμιλοι. Κάθε ομάδα, θα αγωνιστεί σε μονούς ή διπλούς αγώνες (αναλόγως τον αριθμό των ομάδων στον εκάστοτε όμιλο), με συχνότητα: μια (1) φορά ανά εβδομάδα και ημέρες: Δευτέρα έως Παρασκευή. Οι πρώτες ομάδες της βαθμολογίας των ομίλων της διοργάνωσης, προκρίνονται αυτόματα στην κορυφαία κατηγορία της Ελλάδας (Elite) ή της Αθήνας (Athens), την ELITE 1 LEAGUE (από το 2023 ξεχωριστή κατηγορία) ή την GOLDEN LEAGUE. Οι ομάδες που θα τερματίσουν στις αμέσως επόμενες θέσεις θα συμμετέχουν στην ELITE 2 LEAGUE (από το 2023 ξεχωριστή κατηγορία) ή την SILVER LEAGUE, δηλαδή την 2η τη τάξει κατηγορία της Ελλάδας ή Αθήνας. Το Χρονοδιάγραμμα είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε οι επίσημοι αγώνες να εκκινούν την 1η εβδομάδα του Οκτωβρίου και να ολοκληρώνεται το αργότερο μέχρι τέλος Δεκεμβρίου. Μέχρι τότε θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η Α’ φάση κι εν συνεχεία οι ομάδες να ξεκινήσουν να αγωνίζονται για την Β’ και κύρια φάση της διοργάνωσης, η οποία λαμβάνει τη σκυτάλη αμέσως μετά τη διακοπή των Χριστουγέννων.

Β’ ΦΑΣΗ: Το κύριο μέρος του πρωταθλήματος διεξάγεται από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάρτιο και ουσιαστικά οι νέοι όμιλοι που δημιουργούνται (ELITE 1 / ELITE 2 LEAGUE & GOLDEN LEAGUE / SILVER LEAGUE) προβλέπουν επίσης όλες τις ομάδες να αγωνιστούν μεταξύ τους σε μονούς ή διπλούς αγώνες (αναλόγως των αριθμό των ομάδων στον εκάστοτε όμιλο και το χρονοδιάγραμμα της εκάστοτε κατηγορίας), μια φορά την εβδομάδα από τη Δευτέρα έως την Παρασκευή. Στην νοκ-άουτ φάση (Play Off) προκρίνονται οι πρώτες 4 ομάδες (εξαρτάται τον αριθμό των ομάδων ανά κατηγορία κι ανά περιφέρεια) των βαθμολογιών και διασταυρώνονται με την προβλεπόμενη σειρά στα νοκ-άουτ.

ΝΟΚ-ΑΟΥΤ ΦΑΣΗ (PLAY OFF): Όσο καλύτερη θέση τερματίσει κάποια ομάδα στο ενιαίο πρωτάθλημα της Β’ φάσης (σε ELITE 1/ ELITE 2 & GOLDEN / SILVER LEAGUE) στην εκάστοτε περιοχή-περιφέρεια (Κηφισιά, Ρέντη κλπ.), τόσο ευνοϊκότερη διασταύρωση θα έχει (1ος vs 4ος, 2ος vs 3ος κλπ) στους “4” των περιφερειών αφού θα ακολουθηθεί το τυπικό σύστημα της πυραμίδας. Η ομάδα που προκρίνεται είναι εκείνη που θα επικρατήσει σε μονό νοκ-άουτ αγώνα στη φάση των “4” και τον τελικό περιφέρειας ανά κατηγορία. Εάν το σκορ του αγώνα είναι ισόπαλο τότε τη σκυτάλη παίρνει η διαδικασία των πέναλτι. Ο κανονισμός προβλέπει: αρχικό σετ 3 εκτελέσεων (σ.σ. 5 εκτελέσεων για το 8Χ8), ενώ σε περίπτωση που δεν υπάρξει νικητής ούτε εκεί, τότε η διαδικασία προβλέπει τον “ξαφνικό θάνατο” (ένας – ένας) από την 4η εκτέλεση μέχρι να υπάρξει ευστοχία από τη μια πλευρά και από την αστοχία από την άλλη αντίστοιχα. Σε κάθε περίπτωση η διαδικασία των πέναλτι εξελίσσεται κυκλικά για τις δυο ομάδες, γεγονός που δεν επιτρέπει σε ποδοσφαιριστή να εκτελέσει πέναλτι εάν προηγουμένως δεν έχουν εκτελέσει όλοι οι υπόλοιποι (όσοι 5  έχουν δηλωθεί από το Φ/A για το 6Χ6 και 8 αντίστοιχα για το 8Χ8 συμπεριλαμβανομένου και του τερματοφύλακα) μέχρι να ξαναέρθει η σειρά του.  Ο μεγάλος τελικός (ELITE) ή η τελική φάση (συμπεριλαμβανομένου και του “Final Four” στο ATHENS) διαρκεί μέχρι τα μέσα Απριλίου.

 

  • Σε περίπτωση που ομάδα δεν παρευρεθεί στον καθορισμένο αγώνα νοκ-άουτ, χάνει το παιχνίδι 0-3 Α.Α. Εάν δε, υπόκειται στην ποινή του άρθρου 1β (2ος ή 3ος συνολικά αγώνας Α.Α. που προβλέπει αφαίρεση βαθμών εκτός από ήττα 0-3 Α.Α. ή ισοδυναμεί με οριστική αποβολή από το πρωτάθλημα τότ,  η ποινή της αφαίρεσης βαθμών μεταφέρεται για την επόμενη σεζόν του Athens League 6×6. Στο Final Four (ATHENS) ισχύουν ακριβώς τα ίδια με παραπάνω είτε σε ημιτελικό, είτε στον τελικό. 

ELITE LEAGUE GREECE 6X6 ΤΕΛΙΚΟΣ:  Οι 2 μεγάλοι φιναλιστ σε ELITE LEAGUE 1 και ELITE LEAGUE 2 διασταυρώνουν τα ξίφη τους σε μια ημέρα και έδρα προκαθορισμένη, εκεί όπου προκύπτουν οι πρωταθλητές Ελλάδας των 2 μεγαλύτερων κατηγοριών. Εκείνη τη μέρα, πρόκειται να διεξαχθεί και ο μικρος τελικός της ELITE LEAGUE 1.

ATHENS LEAGUE 6X6 FINAL “8”: Οι τελικοί των τελικών διεξάγονται υπό μορφή “Final 8″ μέσα σε ένα 2ήμερο (Σαββατοκύριακο) -στην έδρα που επιλέγει και γνωστοποιεί η διοργανώτρια αρχή μήνες πριν- η οποία θα προβλέπει τη συμμετοχή όλων των πρωταθλητών των εκάστοτε περιοχών-περιφερειών (Κηφισιά, Γουδή, Μεταμόρφωση, Αγ. Ανάργυροι, Ρέντη, Πειραιάς κλπ) σε GOLDEN, και SILVER LEAGUE 6X6.

Την πρώτη ημέρα του FINAL FOUR (Σάββατο) θα πραγματοποιηθούν οι προημιτελικοί, ενώ την δεύτερη (Κυριακή) θα διεξαχθούν οι ημιτελικοί και οι μεγάλοι τελικοί των 2 μεγαλύτερων κατηγοριών της Αθήνας.

ATHENS LEAGUE 8Χ8 “FINAL 4”:  Οι μεγάλοι νικητές των κατηγοριών (GOLDEN και SILVER) των 3 ομίλων των 2 αγωνιστικών ημερών (Τρίτης και Πέμπτης) στου Ρέντη Αττικής διασταυρώνουν τα ξίφη τους σε 2 Τρίτες, αρχικά σε ημιτελική φάση κι εν συνεχεία στον τελικό, απ’ όπου και προκύπτει και ο μεγάλος νικητής των GOLDEN και SILVER LEAGUE 8Χ8. Αναφορικά με τον 4ο φιναλιστ, εκείνος προκύπτει ανάμεσα στους 3 ηττημένους των τελικών ομίλων μέσω της διαδικασίας των μπαράζ. Τα ζευγάρια της τελικής φάσης καθορίζοντια ύστερα από κλήρωση. 

2. ΚΑΝΟΝΕΣ ΚΑΙ ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

. Η εκκίνηση του πρωταθλήματος θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 9 Οκτωβρίου, και οι αγώνες θα διεξάγονται σύμφωνα με το πρόγραμμα, εκτός αν εξωγενείς συνθήκες δεν το επιτρέπουν. Όλες οι ομάδες αγωνίζονται σύμφωνα με το πρόγραμμα αγώνων (παρουσιάζει αναλυτικά όλους τους αγώνες της κάθε φάσης ξεχωριστά και λεπτομερώς: ημερομηνία, ημέρα, ώρα, αντίπαλο κλπ), το οποίο θα αναρτάτε ηλεκτρονικά στη σελίδα του Gipedaki.gr , ενώ ανά πάσα ώρα και στιγμή έχουν πρόσβαση οι εκάστοτε αρχηγοί-οργανωτές-πρόεδροι των ομάδων.

Αποδεκτές, μπορούν να γίνουν οι προτάσεις για ενδεχόμενη αλλαγή ημερομηνίας ή ώρας της εκάστοτε αναμέτρησης μέχρι και 48 ώρες πριν από την σέντρα του αγώνα, εάν φυσικά υπάρχει λόγος μεγάλης σημασίας ή σημαντικότητας. Ύστερα από αυτό το χρονικό σημείο δεν θα γίνεται δεκτή καμία αλλαγή.  Στην πρώτη, εμπρόθεσμη περίπτωση, οι αναβληθέντες αγώνες θα διεξάγονται το προσεχές διάστημα (εντός 15ημέρου, με πιθανότητα και εντός Σ/Κ) έπειτα από ενημέρωση της διοργανώτριας αρχής του πρωταθλήματος για τη μέρα και την ώρα που θα πραγματοποιηθεί ο αγώνας, χωρίς να επηρεάζεται επ’ ουδενί η κανονική ροή του προγράμματος. Κάθε ομάδα της ELITE LEAGUE  και ATHENS LEAGUE 8X8 έχει δικαίωμα “αίτησης αναβολής” έως και 2 φορές συνολικά από την αρχή έως και το φινάλε της διοργάνωσης (μετά τη 2η φορά δε θα γίνονται σε καμία περίπτωση αποδεκτές) ενώ κάθε ομάδα του ATHENS LEAGUE 6X6 και ATHENS YOUTH LEAGUE έχει δικαίωμα έως και 3 “αίτησης αναβολής” από την αρχή έως το φινάλε της διοργάνωσης, με εξαίρεση ειδικές περιπτώσεις. Τέλος, σε κάθε περίπτωση, η τελική έκβαση της οποιαδήποτε σχετικής απόφασης καθορίζεται από τη διοργανώτρια αρχή, αφού σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, θεωρείται μονομερής και προβλέπεται η παρακάτω αναγραφόμενη ποινή για την παραβατική ομάδα.

. Όσον αφορά έκτακτες ακυρώσεις & αναβολές: Ομάδα που ενημερώνει τελεσίδικα εντός του 24ώρου της σέντρας του προγραμματισμένου αγώνα ότι αδυνατεί για οποιονδήποτε λόγο να αγωνιστεί, χάνει το παιχνίδι στα χαρτιά με σκορ 3-0, κι όλα αυτά εφόσον έχει ενημερώσει την διοργανώτρια αρχή. Κάτι παρόμοιο ισχύει φυσικά και σε περίπτωση που η ομάδα προβεί σε αντίστοιχη τελεσίδικη ενημέρωση (σ.σ. ότι δεν κατεβαίνει στο γήπεδο για οποιονδήποτε λόγο) μερικές ημέρες πριν, κι όλα αυτά εφόσον δεσμευτεί να καταβάλει το ανάλογο αντίτιμο για τις εκάστοτε γηπεδικές εγκαταστάσεις. Σε περίπτωση άρνησης, ως προς την τελευταία ενέργεια, τότε η ομάδα αποκλείεται απευθείας από την διοργάνωση της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου. Οι ίδιες κυρώσεις θα ισχύσουν και σε περίπτωση υποτροπής της, για 2η φορά, ωστόσο εκεί θα της επιβληθεί και η εξτρά ποινή των -3 βαθμών στον όμιλο της στο πρωτάθλημα. Στην 3η φορά επανάληψης της ίδιας κατάστασης θα αποβάλλεται ΟΡΙΣΤΙΚΑ από το πρωτάθλημα όπως επίσης, θα χάνει και την προτεραιότητα συμμετοχής της για την επόμενη χρονιά. Συνεπώς η κάθε ομάδα έχει μάξιμουμ δυνατότητα έως και 2 ήττες Α.Α. σε ολόκληρο το πρωτάθλημα. Όλα τα παραπάνω με εξαίρεση την περίπτωση που πρόκειται για αγώνα της τελευταίας της αγωνιστικής (προγραμματισμένης ή εξ’ αναβολής), Α’ ή Β’ γύρου διότι κάτι τέτοιο θεωρείτε αυτομάτως είτε ύποπτο για διαμόρφωση τελικής βαθμολογίας, είτε ανήθικος επηρεασμός προς την ίδια ή τρίτους, είτε απαξίωση της διοργάνωσης! Στην περίπτωση αυτή λοιπόν, η ομάδα αποβάλλεται οριστικά από το πρωτάθλημα επίσης. Εξαιρείτε μόνο η περίπτωση που δεν υπάρχει ένδειξη για καμία από τις παραπάνω 3 περιπτώσεις, κάτι το οποίο μπορεί μονάχα το επιτελείο της διοργανώτριας αρχής είναι αρμόδιο να κρίνει. Τότε λοιπόν, η τιμωρία εναρμονίζεται με τις παραπάνω αρχικές περιπτώσεις των ακυρώσεων (αριθμητικά).

. Ομάδα που δεν κατεβαίνει να αγωνιστεί σε προγραμματισμένο αγώνα δίχως πρωτίστως να έχει ειδοποιήσει-ενημερώσει τη διοργανώτρια αρχή αποβάλλεται ΟΡΙΣΤΙΚΑ από τη διοργάνωση.

Λόγω συμφωνιών με τις γηπεδικές εγκαταστάσεις δεν υπάρχει δυνατότητα αναβολών της «τελευταίας στιγμής». Ωστόσο, μια ομάδα μπορεί να προαναγγείλει πριν από την έναρξη του πρωταθλήματος ότι αδυνατεί να αγωνιστεί μια συγκεκριμένη ημερομηνία, έτσι ώστε να ληφθεί σοβαρά υπ’όψιν από την οργανωτική επιτροπή.

2. Στο τέλος του πρωταθλήματος προβλέπονται βραβεύσεις (κύπελλο και μετάλλια) για τις ομάδες που θα τερματίσουν στις δύο πρώτες θέσεις της ELITE LEAGUE 1, ELITE LEAGUE 2, GOLDEN LEAGUE και SILVER LEAGUE. Επίσης θα βραβευτεί η ομάδα “Fair Play” (η οποία θα προκύψει ύστερα από Μίνι-Τουρνουά πρόσκληση από την διοργανώτρια αρχή), ο πρώτος σκόρερ, ο πολυτιμότερος παίκτης (MVP που αναδεικνύεται με βάση των point system της βαθμολογίας από τα Φ/Α) και ο κορυφαίος γκολκίπερ ολόκληρης της διοργάνωσης συνολικά (MVP που αναδεικνύεται με βάση των point system της βαθμολογίας από τα Φ/Α) .

3. Επιτρέπονται μόνο παπούτσια με σχάρα (ή εναλλακτικά με πολύ μικρά εξογκώματα τύπου TURF). Όλα τα παπούτσια με τάπες (μικρές ή μεγάλες) απαγορεύονται. Ομάδα που όλοι οι ποδοσφαιριστές της που πρόκειται να αγωνιστούν, συμβαδίζουν με τα προβλεπόμενα παπούτσια έχει δικαίωμα να ασκήσει ένσταση πριν από την έναρξη του παιχνιδιού εάν κι εφόσον ένας ή περισσότεροι αντίπαλοι ποδοσφαιριστές είναι διατεθειμένοι να αγωνιστούν φορώντας παπούτσια με τάπες. Σε αυτή την περίπτωση ο διαιτητής καλείται να δώσει διορία 2′ ούτως ώστε η ομάδα που δεν συμβαδίζει με τα προβλεπόμενα να βρει μια λύση. Εάν δεν προκύψει λύση μετά τα 2′ ή  στην έσχατη περίπτωση παρέλθει το 30′ της επίσημης σέντρας (σύμφωνα με τον κανονισμό 2 – άρθρο 11) οφείλει να κατακυρώσει το παιχνίδι υπέρ της ομάδας που άσκησε την ένσταση. Ενστάσεις μετά την έναρξη του αγώνα ή αμέσως μετά την ολοκλήρωση του δεν θα γίνονται αποδεκτές. 

4. H μπάλα που θα χρησιμοποιηθεί σε όλους τους αγώνες της διοργάνωσης θα είναι 5άρα.

5. Όλες οι ομάδες υποχρεούνται να φορούν σε κάθε αγώνα κοινές ποδοσφαιρικές εμφανίσεις (μπλούζα – σορτς) και να αγωνίζονται πάντα μ’ αυτές, ενώ στην ELITE LEAGUE είναι υποχρεωτική και η 2η εμφάνιση (εκτός έδρας) την οποία θα φορούν για να αποφεύγουν ομοιομορφίες με αντίπαλες ομάδες. Ποδοσφαιριστής που δεν φοράει κοινή εμφάνιση (μπλούζα ή σορτς) με τους συμπαίκτες του, ΔΕΝ έχει δικαίωμα συμμετοχής στον αγώνα. 

6. Αίτηση συμμετοχής μιας ομάδας μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε τηλεφωνικά, είτε μέσω της ιστοσελίδας. Για να ισχύσει η δήλωση αυτή θα πρέπει μέσα σε διάστημα 7 ημερών να δοθεί ένα ραντεβού στα γραφεία ή τις γηπεδικές εγκαταστάσεις, ούτως ώστε να υπογράφει το έγγραφο συμμετοχής και να κατατεθούν οι απαραίτητες εγγυήσεις από τον εκάστοτε επικεφαλής των ομάδων. Εκεί, θα διευθετούνται τελεσίδικα οι  ώρες που θα αγωνίζεται η ομάδα καθώς επίσης και θα αναλύεται με κάθε λεπτομέρεια η φιλοσοφία και το πνεύμα των κανονισμών της διοργάνωσης. 

. Κάθε ομάδα μπορεί να έχει όσους ποδοσφαιριστές επιθυμεί. Υπάρχει δυνατότητα προσθήκης και αφαίρεσης ποδοσφαιριστών μέσα στη σεζόν, καθώς αρκεί μια απλή ονομαστική αναφορά στο φύλλο αγώνος της γραμματείας, ωστόσο δικαίωμα συμμετοχής στη φάση των Νοκ-Άουτ αγώνων, της τελικής φάσης και του “Final Four” έχουν ΜΟΝΟ οι ποδοσφαιριστές που κατά την περίοδο της κανονικής διάρκειας (Α’ & Β’ φάση) συμπλήρωσαν το μίνιμουμ των 5 συμμετοχών σε όλες τις κατηγορίες: ELITE LEAGUE και ATHENS LEAGUE. Όλοι οι υπόλοιποι ΔΕΝ εχουν δικαίωμα να αγωνιστούν. Εάν μια ομάδα έχει λιγότερους από 4 ποδοσφαιριστές (ή 5 αντίστοιχα για το 8Χ8) που έχουν δικαίωμα συμμετοχής, τότε αποκλείεται αυτόματα από τη συνέχεια της διοργάνωσης. 

Σε ολόκληρο τον παραπάνω κανονισμό δεν εξαιρούνται οι τερματοφύλακες παρά μονάχα σε περίπτωση σοβαρού τραυματισμού και πάντα με την υπόδειξη του απαραίτητου ιατρικού εγγράφου, δύναται η διοργανώτρια αρχή να επιστρέψει τη συμμετοχή σε άλλον τερματοφύλακα, ακόμα και δίχως τον προβλεπόμενο αριθμό συμμετοχών κατ’ εξαίρεση). Τερματοφύλακας που είτε ο ίδιος είτε η ομάδα του έχει προσκομίσει απαραίτητο ιατρικό έγγραφο στη διοργανώτρια αρχή (είτε πριν από τη νόκ-άουτ φάση είτε κατά τη διάρκεια της), θα εξαιρείται για ολόκληρη τη νοκ-αουτ φάση (Play Off, τελικό ή Final Four) χάνοντας ουσιαστικά το δικαίωμα συμμετοχής του, το οποίο πλέον θα διαθέτει ο αντικαταστάτης του μέχρι και το φινάλε της διοργάνωσης. Επιπλέον: αντικατάσταση στον αντικαταστάτη τερματοφύλακα (ακόμα και για ιατρικούς λόγους) δεν προβλέπεται και δε γίνεται αποδεκτή. 

Η συμμετοχή ανά αγώνα ορίζετε και προσμετράτε (καταγραφή στο Φ/Α) ανεξαρτήτως εάν ο εκάστοτε ποδοσφαιριστής είναι βασικός ή αλλαγή, εάν αγωνιστεί για 50′ , 1′ ή ακόμα και καθόλου, ωστόσο σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να έχει φυσική παρουσία στον πάγκο της ομάδας (και όχι στον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου) και να φοράει αθλητική εμφάνιση της ομάδας του καθώς επίσης και αθλητικά παπούτσια. Το Φ/Α παραμένει ανοικτό μέχρι και την ανάπαυλα, ενώ σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να καταγραφεί ή να εισέλθει ποδοσφαιριστής ο οποίος θα παρευρεθεί στο γήπεδο και τον πάγκο της ομάδας από την εκκίνηση του β ημιχρόνου και μετά.

. Η αποστολή της ομάδας ανά αγώνα δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 4 (σ.σ. 5 για το 8Χ8) ή να ξεπερνάει τα 12 άτομα (σ.σ. 14 άτομα για το 8Χ8). Δηλαδή κάθε ομάδα έχει τη δυνατότητα να δηλώσει από 4 μέχρι 12 (σ.σ. 5 μέχρι 14 για το 8Χ8) ποδοσφαιριστές στο Φύλλο Αγώνος τους οποίους έχει τη δυνατότητα και να χρησιμοποιήσει. Εάν η αποστολή αποτελείτε από λιγότερους των 4 παικτών (σ.σ. 5 παικτών για το 8Χ8) τότε το παιχνίδι κατακυρώνεται αυτόματα στην αντίπαλη ομάδα (0-3 Α.Α.) και υπάγεται στο άρθρο 1β, το οποίο υφίσταται αθροιστικά πλέον για 2η και 3η αντίστοιχα). Εάν η αποστολή αποτελείται από 13 (σ.σ. 15 για το 8Χ8) και παραπάνω ποδοσφαιριστές, τότε ο αρχηγός και οι επικεφαλής της ομάδας υποχρεούνται να αφήσουν κάποιους από τους ποδοσφαιριστές τους εκτός αποστολής, πριν από την προγραμματισμένη έναρξη της αναμέτρησης.

. Στα Play Off, σε περίπτωση παράβασης των κανονισμών με χρησιμοποίηση ποδοσφαιριστή εκτός λίστας (τελικό ροστερ) το παιχνίδι κατακυρώνεται αυτόματα στην αντίπαλη ομάδα (0-3 Α.Α.).

. Στα Play Off, σε περίπτωση παράβασης των κανονισμών με πλαστοπροσωπία που διαπιστώνεται πριν από το παιχνίδι, ο ποδοσφαιριστής  και ο αρχηγός της ομάδας θα αποβάλλονται, ενώ σε περίπτωση παράβασης των κανονισμών με πλαστοπροσωπία ή χρησιμοποίηση μη επιτρεπόμενου ποδοσφαιριστή (εκτός λίστας) όπου διαπιστωθεί μετά την λήξη της αναμέτρησης η ομάδα θα χάνει το ματς στα χαρτιά ενώ ο παραβάτης παίκτης θα τιμωρείτε με αποβολή! Εάν, αμέσως μετά τις αποβολές, η αποστολή αποτελείτε από λιγότερους των 4 παικτών (σ.σ. 5 παικτών για το 8Χ8) τότε το παιχνίδι κατακυρώνεται αυτόματα στην αντίπαλη ομάδα (0-3 Α.Α.) και υπάγεται στο άρθρο 1β.

8. Κριτήρια ισοβαθμίας: Σε περίπτωση διπλής ισοβαθμίας μεταξύ ομάδων, υπολογίζονται με αυστηρή σειρά τα εξής: Α. Νικητής στο μεταξύ τους παιχνίδι. Β. Διαφορά γκολ στα μεταξύ τους παιχνίδια (εάν είναι διπλή η σειρά αγώνων). Γ. Καλύτερη διαφορά τερμάτων (μεταξύ αυτών που έχει πετύχει και αυτών που έχει δεχθεί ως συντελεστής), Δ. Καλύτερη επίθεση (τέρματα που έχει πετύχει), Ε. Γίνεται κλήρωση. Σε περίπτωση τριπλής ισοβαθμίας Α) κριτήριο αποτελεί η Καλύτερη διαφορά τερμάτων, και Β) η Καλύτερη επίθεση, ενώ για τα υπόλοιπα, ισχύουν οι επίσημοι κανόνες που εφαρμόζονται και στις διεθνείς διοργανώσεις της European Mini-Football Federation (E.M.F.).

9. Όλοι οι αγώνες θα επιτηρούνται από διαιτητή (που είναι ο απόλυτος χρονομέτρης) και γραμματεία. Επιπλέον, σε περίπτωση ανάρμοστης συμπεριφοράς είτε απέναντι στον διαιτητή είτε στη γραμματεία, είτε απέναντι σε άλλους παίκτες (αντιπάλους – συμπαίκτες), είναι δυνατή η επιβολή κυρώσεων και από τη διοργανώτρια αρχή (π.χ. τιμωρία ποδοσφαιριστή, μηδενισμός ομάδας, αφαίρεση βαθμών από ομάδα ή ακόμα και αποβολή ομάδας από τη διοργάνωση).

10. Εάν κάποιος ποδοσφαιριστής επιθυμεί να αγωνίζεται σε παραπάνω από 1 ομάδα, μάξιμουμ 3 (σ.σ. μάξιμουμ 2 για το ATHENS LEAGUE 8Χ8, μονάχα σε 1 για την ELITE LEAGUE 1 και ELITE LEAGUE 2), τότε θα πρέπει οπωσδήποτε οι εν λόγω ομάδες να είναι διαφορετικών κατηγοριών (σε περίπτωση κοινής περιφέρειας στη Β’ φάση) και να μην είναι δυνατό να διασταυρωθούν (ομάδες ίδιου ομίλου σε κοινή περιφέρεια στην Α΄φάση). Εάν κάποιος ποδοσφαιριστής αγωνίζεται σε τουλάχιστον 2 ομάδες διαφορετικών περιφερειών που προκριθούν στο Final Four, τότε είναι υποχρεωμένος να διαλέξει τη 1 από τις 2 το αργότερο 72 ώρες πριν από την τελική φάση. Προφανώς εάν η ομάδα που επιλέξουν και καταγράψουν συμμετοχή αποκλειστεί από τη συνέχεια, δεν έχουν δικαίωμα να αγωνιστούν σε άλλη μέχρι και την ολοκλήρωση της διοργάνωσης. Ο παραπάνω κανόνας ισχύει και για τις “θυγατρικές ομάδες” που όμως έχουν μια “ειδική επιλογή” (βλέπε παρακάτω – άρθρο 12).

11. Κάθε ομάδα είναι υποχρεωμένη να παρευρίσκεται στο γήπεδο τουλάχιστον 15 λεπτά νωρίτερα από την προγραμματισμένη έναρξη του αγώνα, ενώ το μέγιστο επιτρεπτό όριο “καθυστερήσεων”, εάν κι εφόσον το επιτρέπουν οι συνθήκες (ωράρια εργαζόμενων εγκαταστάσεων, επόμενοι αγώνες κλπ) είναι 30 λεπτά μετά από την προγραμματισμένη έναρξη του αγώνα. Σε περίπτωση που κάποια ομάδα δεν συμπληρώνει 6 ποδοσφαιριστές (σ.σ. 8 ποδοσφαιριστές στο 8Χ8) λόγω καθυστέρησης έως και 10 λεπτά μετά την προγραμματισμένη έναρξη, ο διαιτητής είναι υποχρεωμένος από τη διοργανώτρια αρχή να κηρύξει την έναρξη του ματς. Σε περίπτωση που ομάδα δεν δεχτεί να αγωνιστεί με λιγότερο ποδοσφαιριστή-ποδοσφαιριστές (εκτός αν στον αγωνιστικό χώρο παρευρίσκονται 3 η λιγότεροι -4 η λιγότεροι στο 8Χ8- όπου σημαίνει ότι ο διαιτητής θα περιμένει εντός των επόμενων 5 λεπτών για τον επιπλέον ποδοσφαιριστή), ο διαιτητής είναι υποχρεωμένος να κλείσει το φύλλο αγώνος με 0-3 Α.Α. κατά της οριστικά εφόσον παρέλθουν, δίχως καν να χρειαστεί ένσταση από την αντίπαλη ομάδα. Σε κάθε περίπτωση, ο διαιτητής οφείλει να κλείσει το φύλλο αγώνος κατά της υπαίτιας ομάδας της καθυστέρησης εφόσον παρέλθει το μισάωρο και δεν “συγκεντρώνει” αποστολή να αγωνιστεί ή αρνείται να αγωνιστεί είτε με 4 είτε με 5 ποδοσφαιριστές (είτε με 5 είτε με 6 είτε με 7 ποδοσφαιριστές στο 8Χ8). Η εν λόγω ποινή προσμετράτε και υπάγεται στο άρθρο 1β που σημαίνει ότι την επιβαρύνει αθροιστικά ως ακύρωση τελευταίας στιγμής και λογαριάζεται ως τέτοια.

12. Από τη σεζόν 2022-23 στο “κάδρο” των κανονισμών προστίθεται ο όρος “θυγατρική ομάδα” για συλλόγους που αποφασίζουν να συμμετάσχουν τόσο στην Elite League όσο και στο Athens League με Β’ ομάδα από δική τους επιλογή.

12.α Η Β’ ομάδα δηλώνεται εξ αρχής και αποτελεί “δορυφόρο” της Α’, σε αμφότερες τις ELITE LEAGUE και το ATHENS LEAGUE. Όπως ακριβώς συμβαίνει σε διεθνές επίπεδο στο κλασσικό ποδόσφαιρο, οι 2 ομάδες δεν πρόκειται να διασταυρωθούν σε καμία των περιπτώσεων.

12.β Αυτή η ομάδα μπορεί να διαθέτει όσους κοινούς ποδοσφαιριστές επιθυμεί σε Α’ και Β’ φάση σε ELITE LEAGUE και ATHENS LEAGUE δίχως αυτή να προσμετριούνται στο γενικό κανονισμό 10, ωστόσο κατά τη νοκ-άουτ φάση και το “Final Four” θα πρέπει να εναρμονιστεί αντίστοιχα με το υπόλοιπο σκέλος του εν λόγω κανονισμού (σ.σ. 10) και να μη διαθέτει κοινό ποδοσφαιριστή στις 2 διοργανώσεις, παρά μονάχα μέχρι 2. Οι εν λόγω ποδοσφαιριστές, προφανώς και θα πρέπει να πληρούν το μίνιμουμ των 5 συμμετοχών με τις 2 θυγατρικές ομάδες. Ανεξαρτήτως όμως της “θυγατρικότητας”, για οποιαδήποτε ομάδα της διοργάνωσης, υφίσταται το μάξιμουμ των 2 ποδοσφαιριστών από ομάδα (ή ομάδες) της ELITE LEAGUE σε μια ομάδα που αγωνίζεται στο ATHENS LEAGUE 6X6.

13. Σε περίπτωση που κάποια αναμέτρηση ξεκινήσει 20′ μετά από τον αρχικό προγραμματισμό έναρξης της, ανεξαρτήτως υπαιτιότητας μεταξύ των δύο ομάδων, αυτόματα ο συνολικός χρόνος της αναμέτρησης μειώνεται από 50′ σε 40′ και ο διαιτητής δεν σφυρίζει για την ανάπαυλα αλλά αντ’ αυτού ο χρόνος είναι ενιαίος. 

3. ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Αναφορικά με την τιμωρία παικτών & ομάδων τα πράγματα έχουν ως εξής:

Α. Οι αποφάσεις του διαιτητή είναι τελεσίδικες. Αν ο διαιτητής είναι κατ επίφαση «μεροληπτικός» , τότε η οργανωτική επιτροπή, και μόνον αυτή, έχει την αρμοδιότητα να διευθετήσει το θέμα.

Β. Οι διαιτητές του πρωταθλήματος προστατεύονται από τη διοργανώτρια αρχή. Η άσκηση οποιασδήποτε μορφής πίεσης προς το μέρος τους, θα είναι δυνατό να επιφέρει κάποια ποινή για την υπαίτια ομάδα.

Γ. Κάθε ομάδα έχει δικαίωμα να διαθέτει εως και 2 εξτρά ανθρώπους (που δεν είναι παίκτες) στον πάγκο, αποκλειστικά και μόνο στην περίπτωση που εκείνοι έχουν κάποια αρμοδιότητα στη λειτουργία της ομάδας και δεν είναι απλοί υποστηρικτές της. Ειδάλλως τόσο αυτοί όσο και τυχόν υπόλοιπα μέλη της υποχρεούνται να βρίσκονται εκτός αγωνιστικού χώρου, ούτως ώστε ο διαιτητής να προχωρήσει στην έναρξη της αναμέτρησης. Σε περίπτωση μη υπακοής από την εκάστοτε ομάδα, γραμματεία και διαιτητής δεν νοείται να εκκινήσουν τον αγώνα. Η εν λόγω ποινή, προσμετράτε και υπάγεται στο άρθρο 1β για την υπαίτια ομάδα που σημαίνει ότι την επιβαρύνει αθροιστικά ως ακύρωση τελευταίας στιγμής και λογαριάζεται ως τέτοια.

Δ. Η διοργανώτρια αρχή έχει το δικαίωμα να τιμωρήσει (είτε με ποινή αποκλεισμού κάποιων αγωνιστικών, είτε ακόμα και με αποβολή από το πρωτάθλημα) κάποιον παίχτη -ακόμα κι αν αυτός δεν έχει τιμωρηθεί από τον διαιτητή- σε περίπτωση που αυτός είναι υπαίτιος επεισοδίων, σκληρού παιχνιδιού η ακόμα και εξύβρισης προς αξιωματούχο αγώνα (διαιτητή, γραμματεία, διοργανωτή κλπ) ή ακόμα και απευθυνόμενος σε άλλον ποδοσφαιριστή (συμπαίκτη ή αντίπαλο).

Ε. Η διοργανώτρια αρχή διατηρεί το δικαίωμα να τιμωρήσει κάποια ομάδα (είτε με ποινή αφαίρεσης βαθμών, είτε ακόμα και με αποβολή από το πρωτάθλημα), αν οι παίκτες ή οι φίλαθλοί της ή τα άτομα που κάθονται στον πάγκο της δημιουργήσουν επεισόδια και εντάσεις.

ΣΤ. Τέλος όλες οι οικονομικές υποχρεώσεις των ομάδων είναι υποχρεωτικό να διευθετούνται πριν από την έναρξη του παιχνιδιού. Δεν νοείται για κανένα λόγο μη διευθέτηση των οικονομικών υποχρεώσεων της εκάστοτε ομάδας προς τις γηπεδικές εγκαταστάσεις επί τόπου. Σε περίπτωση μη καταβολής του αντιτίμου πριν από την έναρξη του αγώνα, γραμματεία και διαιτητής δεν νοείται να εκκινήσουν τον αγώνα. Η εν λόγω ποινή προσμετράτε και υπάγεται στο άρθρο 1β για την υπαίτια ομάδα που σημαίνει ότι την επιβαρύνει αθροιστικά ως ακύρωση τελευταίας στιγμής και λογαριάζεται ως τέτοια. Σε περίπτωση που αμφότερες η 2 ομάδες αρνηθούν από κοινού, πριν από οποιοδήποτε παιχνίδι, τότε η διοργανώτρια αρχή τους επιβάλει αυτόματα ποινή αποκλεισμού από τη διοργάνωση.

Ζ. Για οποιαδήποτε μορφή παράβασης των κανόνων των όρων συμμετοχής υπάρχει δικαίωμα ένστασης από την αντίπαλη ομάδα ή από τον διαιτητή. Ένσταση έχει δικαίωμα να καταθέσει μία ομάδα ή ο διαιτητής μέχρι την έναρξη του αγώνα ενώ μετά από αυτόν απορρίπτεται ως απαράδεκτη καθώς θεωρείται κατάχρηση δικαιώματος αφού μετά την διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος του αγώνα η άσκηση του δικαιώματος ένστασης φαίνεται ότι χρησιμοποιείται για ακύρωση του αποτελέσματος ενώ θα μπορούσε η ομάδα να έχει ασκήσει την ένσταση από πριν αφήνοντας τη διοργανώτρια αρχή να αποφασίσει. Ένσταση ασκείται στο φύλλο αγώνος πριν από την έναρξη της αναμέτρησης.

Στον ανωτέρω κανόνα υπάρχουν 2 εξαιρέσεις:

1. Η μόνη περίπτωση που μπορεί να ασκηθεί ένσταση κατά τη διάρκεια του αγώνα είναι για περιπτώσεις διαφωνίας με ακραίες αποφάσεις του διαιτητή και μόνο σε σχετική περίπτωση αποχώρησης της ομάδας. Η Οργανωτική Επιτροπή είναι πολύ αυστηρή σε τέτοιες περιπτώσεις για να μη γίνεται κατάχρηση και αυτού του δικαιώματος και μπορεί κατ’ ελεύθερη βούληση να κατοχυρώσει το παιχνίδι υπέρ οποιασδήποτε από τις 2 ομάδες ή να λάβει άλλη σχετική απόφαση. Για το λόγο αυτό, κάθε ομάδα που αποφασίζει να αποχωρήσει από τον αγώνα πρέπει να είναι πολύ σίγουρη γι’ αυτό και να έχει πλήρη επίγνωση των συνεπειών της. Ωστόσο, η ομάδα δεν έχει δικαίωμα ένστασης επ’ ουδενί σε περίπτωση συνέχισης του ίδιου αγώνα, καθώς μετά τη λήξη του, και δη σε περίπτωση ήττας, το να προβεί σε τέτοια ενέργεια θεωρείται κατάχρηση και αυτόματα απορρίπτεται.

2. Η μόνη περίπτωση που μπορεί να ασκηθεί ένσταση μετά τη λήξη του αγώνα είναι για περίπτωση συμμετοχής μη “έγκυρου” ποδοσφαιριστή της αντιπάλου. Τέτοιο δικαίωμα υφίσταται μόνο για 24 ώρες από τη στιγμή της αποκάλυψης συμμετοχής του εν λόγω ποδοσφαιριστή και σε κάθε περίπτωση εντός τριών 24ωρων (72 ώρες) μετά τη λήξη του αγώνα. Σε περίπτωση τέτοιας ένστασης, κι εφόσον αποδειχθεί έμπρακτα κάτι τέτοιο, η διοργανώτρια αρχή έχει την δυνατότητα τιμωρίας της ομάδας ή του παίχτη ή και των δύο ανάλογα με τα πραγματικά περιστατικά.

Η ένσταση εξετάζεται από την οργανωτική επιτροπή της ELITE LEAGUE, του ATHENS LEAGUE 6X6 & ATHENS LEAGUE 8χ8 και εντός 3 ημερών (72 ωρών) από την κατάθεση της, αποφασίζει.

 

4. ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ

1. Εναρκτήριο λάκτισμα (σέντρα): Η απευθείας εκτέλεση μετράει για γκολ.

2. Ο χρόνος των δυο ημιχρόνων του παιχνιδιού είναι συνολικά 50 λεπτά (2 ημίχρονα Χ 25 λεπτά μεικτά), ενώ μεσολαβεί ημίχρονο ολιγόλεπτής διάρκειας.

3. Το άουτ (ελεύθερο λάκτισμα) παίζεται από κάτω με σταματημένη μπάλα εντός περιοχής είτε από τον τερματοφύλακα είτε από άλλον ποδοσφαιριστή ως ελεύθερο. Γκολ απευθείας από επαναφορά άουτ προς την εστία της ομάδας  σου δεν μετράει (κόρνερ) ωστόσο γκολ με σουτ ή γέμισμα απευθείας προς την αντίπαλη εστία μετράει κανονικά. Τέλος, συμπαίκτης, έχει τη δυνατότητα να λάβει τη μπάλα εντός περιοχής και να παίξει.

4. Τα πλάγια λακτίσματα εκτελούνται με το χέρι.  Γκολ δεν μετράει απευθείας, παρά μόνο από κόντρα σε σώμα συμπαίκτη ή αντιπάλου, ακόμα και τερματοφύλακα. Στο κόρνερ μετράει γκολ και με απευθείας εκτέλεση.

5. Ο μάξιμουμ χρόνος σε όλα τα λακτίσματα είναι 5 δεύτερα (άουτ, φάουλ ,κόρνερ, πλάγιο) εκτός από το πέναλτι και τη σέντρα. Απόλυτος χρονομέτρης σε όλες τις φάσεις είναι ο διαιτητής, που σε περίπτωση υπέρβασης χρονικού ορίου καλείται να υποδείξει αλλαγή κατοχής. Το ίδιο καλείτε να υποδείξει σε περίπτωση που η μπάλα δεν περάσει τη γραμμή κατά τη διάρκεια πλάγιου λακτίσματος.

6. Όταν η μπάλα βρει την οροφή (δίχτυ) του γηπέδου είναι πλάγιο-άουτ και αλλαγή κατοχής από το ανάλογο σημείο.

7. Το παιχνίδι παίζεται με χρόνο που είναι σε κάθε περίπτωση στην κρίση και ευχέρεια του διαιτητή (για επιπλέον καθυστερήσεις κλπ). Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υφίσταται πρακτικές τύπου «τελευταία φάση/κατοχή» κλπ.

8. Στα νοκ-άουτ παιχνίδια, σε περίπτωση ισοπαλίας μετά το τελικό σφύριγμα, προβλέπεται η διαδικασία των πέναλτι: Εκεί προβλέπονται 3 εκτελέσεις (σ.σ. από 5  στο Athens League 8Χ8) για την κάθε ομάδα. Αν και εκεί υπάρξει ισοπαλία και όχι νικητής, τότε τα πέναλτι συνεχίζονται με εκτελέσεις εκατέρωθεν (1-1) από την κάθε ομάδα, μέχρι την ανάδειξη του τελικού νικητή. Σε κάθε περίπτωση η διαδικασία των πέναλτι εξελίσσεται κυκλικά για τις δυο ομάδες, γεγονός που δεν επιτρέπει σε ποδοσφαιριστή να εκτελέσει πέναλτι εάν προηγουμένως δεν έχουν εκτελέσει όλοι οι υπόλοιποι (όσοι έχουν δηλωθεί στο Φ/A σ.σ. 5 στο 6Χ6 και 8 στο 8Χ8 συμπεριλαμβανομένου του τερματοφύλακα) μέχρι να ξαναέρθει η σειρά του.

9. Ποδοσφαιριστής που αποβάλλεται με απευθείας κόκκινη κάρτα λόγω βιαιοπραγίας, εξύβρισης, σκληρού μαρκαρίσματός κλπ δεν ξαναπαίζει στο συγκεκριμένο παιχνίδι. Στην Elite League (μόνο) αυτομάτως δεν έχει δικαίωμα να αγωνιστεί στο αμέσως επόμενο παιχνίδι (ίσως και σε περισσότερα εάν αποφασιστεί κάτι τέτοιο από την πειθαρχική επιτροπή), ενώ στο Athens League έχει τη δυνατότητα να αγωνιστεί, ωστόσο ακόμα κι εκεί ενδέχεται να χάσει είτε το επόμενο είτε και περισσότερα παιχνίδια εάν αποφασίσει κάτι διαφορετικό από την πειθαρχική επιτροπή της διοργανώτριας αρχής. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και σε περίπτωση που ο ποδοσφαιριστής αντικρίσει 2 κίτρινες κάρτες στο ίδιο παιχνίδι της Elite League (εκτός εάν το επόμενο παιχνίδι είναι ο μεγάλος τελικός, οπότε δεν ισχύει ο εν λόγω κανονισμός). Η ομάδα που θα έχει αποβολή πρέπει να παίξει για πέντε (5′) λεπτά με παίχτη λιγότερο εκτός και εαν σε αυτό το χρονικό διάστημα δεχτεί κάποιο γκολ οπότε έχει το δικαίωμα να αντικαταστήσει άμεσα τον τιμωρημένο ποδοσφαιριστή με κάποιον άλλον. Σε κάθε περίπτωση ο παίκτης που αποβλήθηκε δεν μπορεί να ξαναπαίξει ακόμα κι αν χρειαστεί η ομάδα να αγωνιστεί με 1 η 2 (σ.σ. ή 3 για το 8Χ8) ποδοσφαιριστές λιγότερους. Σε περίπτωση που αποβληθούν 3 (σ.σ. 4 για το 8Χ8) ποδοσφαιριστές της ίδιας ομάδας, και μόνο εάν δεν διαθέτει πάνω από 4 ποδοσφαιριστές (σ.σ. 5 ποδοσφαιριστές για το 8Χ8), η αναμέτρηση κατακυρώνεται με 3-0 υπέρ της αντιπάλου ομάδας εκτός αν το σκορ βρίσκεται σε υψηλότερα επίπεδα, οπότε και σημειώνεται αυτό ως τελικό σκορ. Εάν υπάρξει ταυτόχρονη αποβολή 3 ποδοσφαιριστών (σ.σ. 4 ποδοσφαιριστών στο 8Χ8) εντός αγωνιστικού χώρου για μια ομάδα τότε το παιχνίδι κατακυρώνεται υπέρ της αντιπάλου ομάδας όπως αναφέρει η ανώτερη παράγραφος, ενώ σε περίπτωση που συμβεί κάτι αντίστοιχο και στις 2 ομάδες ο αγώνας διακόπτεται και η διοργανώτρια αρχή οφείλει να επιβάλει τις κυρώσεις που απαιτούνται.  Σε κάθε περίπτωση που ο αγώνας συνεχιστεί κάποια στιγμή, οι τιμωρημένοι ποδοσφαιριστές δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής. Αναφορικά με τις κίτρινες κάρτες, αυτές ΔΕΝ προσμετρούνται στους επόμενους αγώνες και ουσιαστικά παραγράφονται αμέσως μετά το τέλος της κάθε αναμέτρησης.

10. Απαγορεύονται τα τάκλιν (άμεσο φάουλ για τον αντίπαλο) από όλους τους ποδοσφαιριστές εκτός από τον τερματοφύλακα μέσα στην περιοχή του. Τα sliding (τάκλιν-προβολή στο χώρο. τουλάχιστον 2 μέτρα μακριά από αντίπαλο ποδοσφαιριστή) επιτρέπονται από όλους.

11. Όλα τα φάουλ στο Μίνι-Ποδόσφαιρο είναι άμεσα, εκτός από το γύρισμα συμπαίκτη προς τον τερματοφύλακα, όταν εκείνος πιάνει τη μπάλα με το χέρι. Τα υπόλοιπα έμμεσα φάουλ (επικίνδυνο παίξιμο κλπ) είναι εξ ολοκλήρου στην κρίση του διαιτητή.

12. Οι αλλαγές μεταξύ των ποδοσφαιριστών της κάθε ομάδας είναι απεριόριστες και μπορούν να πραγματοποιηθούν ανά πάσα ώρα και στιγμή ανεξαρτήτως κατοχής αλλά μονάχα σε περίπτωση στιγμιαίας διακοπής (ακόμα κι επαναφοράς πλαγίου λακτίσματος). Οι αλλαγές πραγματοποιούνται μόνο από το κέντρο του γηπέδου (αφού πρώτα ο ποδοσφαιριστής που εξέρχεται έχει βγει εκτός ορίων για να εισέλθει ο αντικαταστάτης του), και πιο συγκεκριμένα από την πλάγια γραμμή προς την πλευρά των πάγκων. Αλλαγές δεν επιτρέπονται σε ροή αγώνα και ο διαιτητής είναι υποχρεομένος να λάβει τα απαραίτητα μέτρα σε περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο, ακόμα και με το να τιμωρήσει τα εμπλεκόμενα πρόσωπα εάν κριθεί αυτό απαραίτητο. 

13. Σε περίπτωση που η μπάλα περάσει από τη γραμμή της εστίας ύστερα από πλάγια επαναφορά ο διαιτητής ορίζει ως ελεύθερο (άουτ) από την τελική γραμμή τη φάση, εφόσον το γύρισμα πραγματοποιηθεί από αντίπαλο ποδοσφαιριστή. Στην ίδια περίπτωση εφόσον πραγματοποιηθεί από συμπαίκτη, τότε ο διαιτητής ορίζει τη φάση ως κόρνερ. Κοινώς, από πλάγια επαναφορά δεν μετράει ΠΟΤΕ το γκολ, και ακόμα και η τελική γραμμή στην έκταση της εστίας θεωρείτε ως όριο το οποίο καθορίζει την κατοχή της μίας ή της άλλης ομάδας.

14. Σε περίπτωση εξύβρισης των “θείων” από κάποιο ποδοσφαιριστή ο διαιτητής οφείλει αυτόματα να καταλογίσει την κόκκινη κάρτα.

15. Για όλους τους υπόλοιπους κανονισμούς ισχύει ότι αναγράφεται στους διεθνείς κανονισμούς διαιτησίας για το Μίνι ποδόσφαιρο υπό την καθοδήγηση και την αιγίδα της European Mini-Football Federation (E.M.F.).

5. ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ 

Α ΕΞΥΒΡΙΣΗ / ΧΕΙΡΟΝΟΜΙΑ / ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ / ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ

Α1 Ποδοσφαιριστής ή μέλος ομάδας (Α’) που θα υβρίσει (γ@@ το…), εκφοβίσει (bulling), χειρονομήσει, ή χαρακτηρίσει (βλάκα, καραγκιόζη κλπ) και θα απευθυνθεί σε 3ο πρόσωπο (διαιτητή, αντίπαλο ποδοσφαιριστή, μέλος ομάδας, αξιωματούχο αγώνα κλπ) θα αποβάλλεται οριστικά από τον αγώνα, θα απομακρύνεται άμεσα από το γήπεδο και θα αποκλειστεί τουλάχιστον για τους 2 επόμενους αγώνες της ομάδας του ως τιμωρημένος. Σε περίπτωση δε, που δεν απομακρυνθεί από το γήπεδο εντός 2 λεπτών, το παιχνίδι θα διακόπτετε οριστικά και θα κατακυρώνεται υπέρ της αντίπαλης ομάδας (3-0 Α.Α.) με ότι αυτό συνεπάγεται. Επιπλέον, για πρώτη φορά στα χρονικά αλλάζει και ο τρόπος χειρισμού και προσέγγισης, μιας κι ακόμα κι εάν δεν υποπέσει στην αντίληψη του διαιτητή τέτοια συμπεριφορά, αλλά το παρατηρήσει ο αξιωματούχος αγώνα είναι ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΣ να ενημερώσει το διαιτητή αμέσως και από εκεί και πέρα ο διαιτητής να πράξει τα δέοντα. Αυτό, σε κάθε περίπτωση λαμβάνεται ως “ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ”.

Α2 Εάν υπάρξει τουλάχιστον ένας (1) ποδοσφαιριστής ή μέλος ομάδας (Β’) που θα σιγοντάρει τη συμπεριφορά του ποδοσφαιριστή (Α’) και είτε τον υπερασπιστεί είτε συνεχίσει τις ύβρεις, το bulling και τους χαρακτηρισμούς σε βάρος αντίπαλων ποδοσφαιριστών, μελών, διαιτητή ή αξιωματούχου αγώνα το παιχνίδι ΔΙΑΚΟΠΤΕΤΕ ΑΥΤΟΜΑΤΑ, σε βάρος της υπαίτιας ομάδας, το φύλλο αγώνος κλείνει με 3-0 εις βάρος της (με ότι αυτό συνεπάγεται) και με συνοπτικές διαδικασίες άπαντες αποχωρούν από το γήπεδο. Οι ποδοσφαιριστές της υπαίτιας ομάδας θα τιμωρηθούν ως εξής: O A’ θα αποκλειστεί τουλάχιστον για τους 2 επόμενους αγώνες της ομάδας του ως τιμωρημένος, όπως άλλωστε προβλέπει ο κανονισμός Α2, ενώ ο Β’ θα αποκλειστεί τουλάχιστον από τους 4 επόμενους αγώνες αφού όχι μόνο δεν επανέφερε στην τάξη τον συμπαίκτη του ως όφειλε αλλά παράλληλα πολλαπλασίασε τη “ζημιά”. Αυτό, σε κάθε περίπτωση λαμβάνεται ως “ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ”.

Α3 Εάν υπάρξει και 3ος ποδοσφαιριστής ή μέλος ομάδας (Γ’) ή και παραπάνω μέλη σε όλα τα παραπάνω περιστατικά, όπως και στην περίπτωση Α2, το παιχνίδι ΔΙΑΚΟΠΤΕΤΕ ΑΥΤΟΜΑΤΑ σε βάρος της υπαίτιας ομάδας, το φύλλο αγώνος κλείνει με 3-0 εις βάρος της (με ότι αυτό συνεπάγεται) και με συνοπτικές διαδικασίες άπαντες αποχωρούν από το γήπεδο. Σε αυτή την περίπτωση όμως τα επεισόδια και οι ταραχές θεωρούνται “ΕΥΡΕΙΑΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ”. Σε αυτή την περίπτωση οι τιμωρίες δεν επιμερίζονται σε πρόσωπα (ποδοσφαιριστές ή μέλη) αλλά ΟΛΟΚΛΗΡΗ η ΟΜΑΔΑ ΑΠΟΒΑΛΛΕΤΑΙ οριστικά και αμετάκλητα από τη διοργάνωση.

Β ΧΕΙΡΟΔΙΚΙΑ / ΧΤΥΠΗΜΑ

Β1 Ποδοσφαιριστής ή μέλος ομάδας (Α’) που θα σηκώσει χέρι (σφαλιάρα, λαβή, γροθιά, κουτουλιά κλπ), σε συμπαίκτη, αντίπαλο ποδοσφαιριστή, μέλος ομάδας, διαιτητή, αξιωματούχο αγώνα κλπ) ανεξαρτήτως λόγου και αιτίας θα απομακρύνεται άμεσα από το γήπεδο και θα αποβάλλεται δια παντός από τη διοργάνωση.

Β2 Ποδοσφαιριστής ή μέλος ομάδας (Β’) που θα σιγοντάρει τη συμπεριφορά του Α’ και συμμετέχει εξίσου στο επεισόδιο σηκώνοντας χέρι (σφαλιάρα, λαβή, γροθιά, κουτουλιά κλπ), σε συμπαίκτη, αντίπαλο ποδοσφαιριστή, μέλος ομάδας, διαιτητή, αξιωματούχο αγώνα κλπ) αυτόματα θα καταδικάζει ΟΛΟΚΛΗΡΗ την ΟΜΑΔΑ του σε ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΑΠΟΒΟΛΗ από τη διοργάνωση. Αναφορικά με το παιχνίδι, αυτό ΔΙΑΚΟΠΤΕΤΕ ΑΥΤΟΜΑΤΑ σε βάρος της υπαίτιας ομάδας, το φύλλο αγώνος κλείνει με 3-0 εις βάρος της (με ότι αυτό συνεπάγεται) και με συνοπτικές διαδικασίες άπαντες αποχωρούν από το γήπεδο.

Β3 Εάν στο επεισόδιο εμπλέκονται από 2 τουλάχιστον ποδοσφαιριστές ή μέλη αποστολής της κάθε ομάδας τότε αποκλείονται ΑΥΤΟΜΑΤΑ και οι 2 ΟΜΑΔΕΣ από τη διοργάνωση, το Φ/Α κλείνει για αμφότερες και με συνοπτικές διαδικασίες άπαντες αποχωρούν από το γήπεδο.

Γ ΦΙΛΑΘΛΟΙ / ΣΥΝΟΔΟΙ

Όλες οι ομάδες έχουν εξ ολοκλήρου την ευθύνη τόσο για τα μέλη-συνοδούς τους, όσο και για τους φιλάθλους τους.

Κι ενώ εάν κάποιο μέλος αποστολής που κάθεται στον πάγκο ή βρίσκεται στον αγωνιστικό χώρο του γηπέδου υπόκειται στις παραπάνω ποινές (Α & Β) εάν κι εφόσον εμπλακεί σε επεισόδιο, για τους φιλάθλους ισχύουν τα εξής:

Γ1 Σε περίπτωση που φωνάξουν υβριστικό σύνθημα, πετάξουν κροτίδα ή αντικείμενα στον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου ο διαιτητής είναι υποχρεωμένος να διακόψει τον αγώνα και οι παίκτες της ομάδας να προειδοποιήσουν τους φιλάθλους τους ότι σε περίπτωση επανάληψης του περιστατικού ο αγώνας διακόπτεται οριστικά εις βάρος της ομάδας τους (3-0).

Γ2 Σε περίπτωση που πετάξουν αντικείμενο ή κροτίδα εντός αγωνιστικού χώρου ή φωνάξουν υβριστικό σύνθημα για 2η φορά (μετά τη διακοπή), πετάξουν κροτίδα ή αντικείμενα στον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου, τότε ο διαιτητής είναι υποχρεωμένος να διακόψει αυτόματα τον αγώνα και να κλείσει το Φ/Α με 3-0 εις βάρος της υπαίτιας ομάδας (με ότι αυτό συνεπάγεται) της οποίας οι φίλαθλοι δημιουργούν ανεξέλεγκτα ταραχές. Επιπλέον, δεν έχει το δικαίωμα να ξανά-επιτρέψει στους φιλάθλους της να παρευρεθούν στο γήπεδο ενώ τις αφαιρούνται και 3 βαθμοί.

Γ3 Σε περίπτωση εισόδου τουλάχιστον ενός (1) φιλάθλου στον αγωνιστικό χώρο, που κατευθυνθεί απειλητικά προς μέλη αντίπαλης ομάδας, διαιτητή ή αξιωματούχου αγώνα, είτε κατά τη διάρκεια του αγώνα είτε 5′ πριν ή μετά το τέλος της εκάστοτε αναμέτρησης, τότε το παιχνίδι διακόπτετε αυτόματα, το Φ/Α με 3-0 εις βάρος της υπαίτιας ομάδας (με ότι αυτό συνεπάγεται) της οποίας οι φίλαθλοι δημιουργούν ανεξέλεγκτα ταραχές και επεισόδια. Επιπλέον, ΟΛΟΚΛΗΡΗ η ΟΜΑΔΑ ΑΠΟΒΑΛΛΕΤΑΙ οριστικά και αμετάκλητα από τη διοργάνωση.

Δ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ

Το Μίνι-Ποδόσφαιρο αποτελεί την πιο αγνή και καθαρή έκφραση ποδοσφαίρου και αθλητισμού στη χώρα μας. Καταρχήν, θα πρέπει να αποδοκιμάζονται αμετάκλητα συμπεριφορές υβριστικές, εκφοβιστικές και βίαιες σε ένα περιβάλλον που από τη φύση του είναι “αμόλυντο”. Οι αρχηγοί, οι πρόεδροι αλλά και οι διοικήσεις των ομάδων του Μίνι-Ποδοσφαίρου πρέπει να φιλτράρουν το DNA τους και να μη φέρνουν τους αξιωματούχους που μόνο αγάπη και σεβασμό τρέφουν για το άθλημα και τους αθλούμενους του, αντιμέτωπους με τέτοιες συμπεριφορές. Οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές και τα τεχνικά τιμ θα πρέπει να απομωνόνουν εν τη γεννέση τους τέτοιες συμπεριφορές και προθέσεις και να λειτουργούν προληπτικά, προς το συμφέρον ΟΛΩΝ, μιας και η πρόληψη ανέκαθεν είναι καλύτερη και πολύ πιο αποτελεσματική από τη θεραπεία – αποκατάσταση.

Επιπλέον, ακόμα και σε περίπτωση που συμβεί ένα λάθος, το καλύτερο βήμα είναι η αναγνώριση του και η προσπάθεια επανόρθωσης του. Ακόμα λοιπόν και σε περίπτωση ατοπήματος, είναι στο χέρι όλων των ομάδων να το διορθώσουν, να ορθώσουν το ανάστημα τους και να το βάλουν πίσω, με τη στήριξη και την ευλογία της διοργανώτριας αρχής. Υπάρχει δηλαδή χρόνος ούτως ώστε να δουλέψουν πάνω σε αυτό και να το διορθώσουν. Και το κυριότερο, να μη το επαναλάβουν ξανά.

Τέλος, άπαντες πρέπει να θυμούνται πως οι διαιτητές είναι κομμάτι του παιχνιδιού. Άπαντες έχουν την ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ να σέβονται της αποφάσεις τους, να τους βοηθούν με τη συμπεριφορά και τον τρόπο παιχνιδιού τους και να εμφυσήσουν στο μυαλό τους πως είναι δίπλα τους και όχι απέναντι τους. Τα όποια λάθη που είναι στη φύση του λειτουργήματος τους, είναι άδολα και αναμενόμενα. Προτάξτε τα στήθη σας και προβάλλεται το “FAIR PLAY”. Αυτό άλλωστε έχει σημασία στο τέλος. Στον αθλητισμό όπως και τη ζωή, όλοι χάνουμε και όλοι κερδίζουμε. Αυτό άλλωστε δίνει ακόμα μεγαλύτερη αξία και νόημα σε όλα τα κατορθώματα μας. Αποδεχτείτε το άθλημα με το πραγματικό πρόσωπο του και γίνεται παράδειγμα για της επόμενες γενιές! Είναι χρέος ΜΑΣ οι αθλητές του μέλλοντος να γνωρίσουν το αγαπημένο άθλημά μας με τη μορφή που θα τους δώσουμε εμείς, σε ένα απόλυτα ΑΣΦΑΛΕΣ και ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΤΙΚΟ Περιβάλλον!

Η διοργανώτρια αρχή, διατηρεί το δικαίωμα να: μεταβάλει, συμπληρώσει, ακυρώσει & παραλλάξει οποιονδήποτε επίσημο κανονισμό, ανά πάσα ώρα και στιγμή εφόσον κάτι τέτοιο κριθεί αναγκαίο, ακόμα και κατά τη διάρκεια της αγωνιστικής σεζόν. Οι ομάδες είναι υποχρεωμένες να εναρμονίζονται με ΟΛΟΥΣ τους παραπάνω επίσημους κανονισμούς. 

ΦΟΡΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Συμπλήρωσε τα στοιχεία σου και θα έρθουμε σύντομα σε επικοινωνία μαζί σου