Δυο καταξιωμένοι και παγκοσμίου φήμης διαιτητές του κλασσικού ποδοσφαίρου, οι Οβιντίου Χατσεγκάν και Οκταβιάν Σόβρε θα διευθύνουν τον αγώνα της Ελλάδας απέναντι στην Παγκόσμια Πρωταθλήτρια, Ρουμανία, στην Οραντέα το βράδυ της Κυριακής 18/5 (21:00), για την “πρόβα-τζενεράλε” των “τρικολόρ” εν όψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Αζερμπαϊτζάν!
Πρόκειται για ακόμα μια απόδειξη πως το Mini-Football παγκοσμίως, βρίσκεται καθημερινά στο επίκεντρο, με τους Ρουμάνους βέβαια, να το αποδεικνύουν περίτρανα σε κάθε έκφανση του αθλήματος, αυτή τη φορά ορίζοντας 2 εκ των κορυφαίων Ρουμάνων διεθνών διαιτητών στην εν λόγω αναμέτρηση, η οποία θα έχει σε κάθε περίπτωση άρωμα… UEFA!

Ο γνωστός σε όλους μας, Χατσεγκάν, γεννημένος στις 14 Ιουλίου του 1980 στο Αράντ, “σφυρίζει” αγώνες της Liga 1, δηλαδή της πρώτης κατηγορίας του Ρουμανικού Πρωταθλήματος στο κλασσικό ποδόσφαιρο, από το μακρινό πλέον 2006, ενώ από το 2008 συμπεριλαμβάνεται στη λίστα της διεθνούς Ομοσπονδίας, FIFA, έχοντας διευθύνει πλειάδα προκριματικών αγώνων EURO και Μουντιάλ από το 2012 και μετά, ενώ παράλληλα ήταν παρών στις τελικές φάσεις των Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων του 2016 και το 2020.
Στις 19 Νοεμβρίου του 2018 συνέβη κάτι που σημάδεψε την καριέρα του για πάντα, και που άπαντες θυμούνται μέχρι σήμερα, αφού κατά τη διάρκεια του ημιχρόνου στο Γερμανία – Ολλανδία (2-2) στο πλαίσιο του Nations League που λάμβανε χώρα στο “Γκεσελκίρχεν” της Σάλκε, πληροφορήθηκε πως η μητέρα του “έφυγε” από την ζωή. Παρόλο που θα μπορούσε κάλλιστα να αποχωρήσει εκτάκτως και να αντικατασταθεί από τον 4ο, ο ίδιος αποφάσισε να διεκπεραιώσει το “έργο” του, και αμέσως μετά την ολοκλήρωση του αγώνα η παρηγοριά στην αγκαλιά του σπουδαίου Βίρτζιλ Βαν Ντάικ, έγινε το highlight όχι μόνο της εν λόγω αναμέτρησης αλλά ολόκληρης της προκριματικής φάσης της διοργάνωσης της UEFA!
Αναφορικά με τον Σόβρε, κι εκείνος έχει μείνει στην ιστορία για τους δικούς του λόγους. Ήταν Τρίτη 8 Απριλίου του 2021, όταν κατά τη διάρκεια του νοκ άουτ αγώνα του Champions League ανάμεσα σε Μάντσεστερ Σίτι και Ντόρτμουντ, ο 51χρονος σήμερα βοηθός διαιτητή, πλησίασε τον τότε ποδοσφαιριστή της Μπορούσια, Έρλινγκ Χάαλαντ, ζητώντας του να του υπογράψει αυτόγραφο στις κάρτες που κρατούσε. Ο Νορβηγός το έκανε με ευχαρίστηση, κι αργότερα, ο Σόβρε τις δημοπράτησε με σκοπό την ενίσχυση της κλινικής των παιδιών με αυτισμό στην Οραντέα.
Ο Σόβρε, που πλέον έχει αποσυρθεί από την ενεργό δράση, έχει διευθύνει εκατοντάδες αγώνες σε κορυφαίο επίπεδο από το 2000 και μετά, αρχής γενομένης από τη Ρουμανική Liga 1, έως και τα Ευρωπαϊκά “σαλόνια” τόσο σε συλλογικό όσο και σε επίπεδο Εθνικών ομάδων. Στη μεγάλη “γιορτή” της Κυριακής, δε θα μπορούσαν να απουσιάζουν τέτοιες σπουδαίες προσωπικότητες του χώρου.