ATHENS CUP: ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΝΕΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ – ΕΞΟΝΤΩΤΙΚΕΣ ΤΙΜΩΡΙΕΣ ΚΑΙ “ΟΛΙΚΗ ΚΑΘΑΡΣΗ” ΜΕΧΡΙ ΤΟ… ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ!

Share

Ο κόμπος έφτασε στο χτένι κατά τη διάρκεια του τελευταίου 15ημέρου στο Athens Cup, όπου σημειώθηκαν 4 μεμονωμένα περιστατικά ύβρεων, εκφοβισμού σε διαιτητές, ποδοσφαιριστές ή ακόμα και… χειροδικίας σε αντίπαλα μέλη ομάδων, με αποτέλεσμα τις έκτακτες συσκέψεις των μελών της διοργανώτριας αρχής (Τρίτη 20/6 & Τετάρτη 21/6), από τις οποίες απορρέει ένα νέο “αυστηρό” πλαίσιο κανονισμών συμπεριφοράς το οποίο προστίθενται στους ήδη υπάρχοντες του καταστατικού και ισχύει αρχής γενομένης από Δευτέρα 26/6 σε όλα τα κύπελλα (Athens Youth Cup, Athens Cup).

Πιο συγκεκριμένα, αυτό το πλάνο (και σε ακόμα πιο απόλυτο και αυστηρό πλαίσιο) είναι που θα ακολουθηθεί και κατά τη νέα σεζόν (2023-24), με απώτερο σκοπό η κοινότητα να αποτελέσει το πλέον ΑΣΦΑΛΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ για Μίνι-Ποδόσφαιρο, περιορίζοντας όχι απλά τη δράση, αλλά και την… σκέψη όλων όσων έχουν αντίθετη ιδεολογία για τον αθλητισμό και “δηλητηριάζουν” την αγνότητα του, έτσι όπως άλλωστε έχουν οραματιστεί εδώ και χρόνια οι επικεφαλείς του εγχειρήματος.

Έτσι λοιπόν, οι νέοι αυστηροί κανονισμοί που θα λάβουν απόλυτη εφαρμογή σε μερικά 24ωρά έχουν ως εξής:

Α ΕΞΥΒΡΙΣΗ / ΧΕΙΡΟΝΟΜΙΑ / ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ / ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ

Α1 Ποδοσφαιριστής ή μέλος ομάδας (Α’) που θα υβρίσει (γ@@ το…), εκφοβίσει (bulling), χειρονομήσει, ή χαρακτηρίσει (βλάκα, καραγκιόζη κλπ) και θα απευθυνθεί σε 3ο πρόσωπο (διαιτητή, αντίπαλο ποδοσφαιριστή, μέλος ομάδας, αξιωματούχο αγώνα κλπ) θα αποβάλλεται οριστικά από τον αγώνα, θα απομακρύνεται άμεσα από το γήπεδο και θα αποκλειστεί τουλάχιστον για τους 2 επόμενους αγώνες της ομάδας του ως τιμωρημένος. Σε περίπτωση δε, που δεν απομακρυνθεί από το γήπεδο εντός 2 λεπτών, το παιχνίδι θα διακόπτετε οριστικά και θα κατακυρώνεται υπέρ της αντίπαλης ομάδας (3-0 Α.Α.) με ότι αυτό συνεπάγεται. Επιπλέον, για πρώτη φορά στα χρονικά αλλάζει και ο τρόπος χειρισμού και προσέγγισης, μιας κι ακόμα κι εάν δεν υποπέσει στην αντίληψη του διαιτητή τέτοια συμπεριφορά, αλλά το παρατηρήσει ο αξιωματούχος αγώνα είναι ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΣ να ενημερώσει το διαιτητή αμέσως και από εκεί και πέρα ο διαιτητής να πράξει τα δέοντα. Αυτό, σε κάθε περίπτωση λαμβάνεται ως “ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ”.

Α2 Εάν υπάρξει τουλάχιστον ένας (1) ποδοσφαιριστής ή μέλος ομάδας (Β’) που θα σιγοντάρει τη συμπεριφορά του ποδοσφαιριστή (Α’) και είτε τον υπερασπιστεί είτε συνεχίσει τις ύβρεις, το bulling και τους χαρακτηρισμούς σε βάρος αντίπαλων ποδοσφαιριστών, μελών, διαιτητή ή αξιωματούχου αγώνα το παιχνίδι ΔΙΑΚΟΠΤΕΤΕ ΑΥΤΟΜΑΤΑ, σε βάρος της υπαίτιας ομάδας, το φύλλο αγώνος κλείνει με 3-0 εις βάρος της (με ότι αυτό συνεπάγεται) και με συνοπτικές διαδικασίες άπαντες αποχωρούν από το γήπεδο. Οι ποδοσφαιριστές της υπαίτιας ομάδας θα τιμωρηθούν ως εξής: O A’ θα αποκλειστεί τουλάχιστον για τους 2 επόμενους αγώνες της ομάδας του ως τιμωρημένος, όπως άλλωστε προβλέπει ο κανονισμός Α2, ενώ ο Β’ θα αποκλειστεί τουλάχιστον από τους 4 επόμενους αγώνες αφού όχι μόνο δεν επανέφερε στην τάξη τον συμπαίκτη του ως όφειλε αλλά παράλληλα πολλαπλασίασε τη “ζημιά”. Αυτό, σε κάθε περίπτωση λαμβάνεται ως “ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ”.

Α3 Εάν υπάρξει και 3ος ποδοσφαιριστής ή μέλος ομάδας (Γ’) ή και παραπάνω μέλη σε όλα τα παραπάνω περιστατικά, όπως και στην περίπτωση Α2, το παιχνίδι ΔΙΑΚΟΠΤΕΤΕ ΑΥΤΟΜΑΤΑ σε βάρος της υπαίτιας ομάδας, το φύλλο αγώνος κλείνει με 3-0 εις βάρος της (με ότι αυτό συνεπάγεται) και με συνοπτικές διαδικασίες άπαντες αποχωρούν από το γήπεδο. Σε αυτή την περίπτωση όμως τα επεισόδια και οι ταραχές θεωρούνται “ΕΥΡΕΙΑΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ”. Σε αυτή την περίπτωση οι τιμωρίες δεν επιμερίζονται σε πρόσωπα (ποδοσφαιριστές ή μέλη) αλλά ΟΛΟΚΛΗΡΗ η ΟΜΑΔΑ ΑΠΟΒΑΛΛΕΤΑΙ οριστικά και αμετάκλητα από τη διοργάνωση.

Β ΧΕΙΡΟΔΙΚΙΑ / ΧΤΥΠΗΜΑ

Β1 Ποδοσφαιριστής ή μέλος ομάδας (Α’) που θα σηκώσει χέρι (σφαλιάρα, λαβή, γροθιά, κουτουλιά κλπ), σε συμπαίκτη, αντίπαλο ποδοσφαιριστή, μέλος ομάδας, διαιτητή, αξιωματούχο αγώνα κλπ) ανεξαρτήτως λόγου και αιτίας θα απομακρύνεται άμεσα από το γήπεδο και θα αποβάλλεται δια παντός από τη διοργάνωση.

Β2 Ποδοσφαιριστής ή μέλος ομάδας (Β’) που θα σιγοντάρει τη συμπεριφορά του Α’ και συμμετέχει εξίσου στο επεισόδιο σηκώνοντας χέρι (σφαλιάρα, λαβή, γροθιά, κουτουλιά κλπ), σε συμπαίκτη, αντίπαλο ποδοσφαιριστή, μέλος ομάδας, διαιτητή, αξιωματούχο αγώνα κλπ) αυτόματα θα καταδικάζει ΟΛΟΚΛΗΡΗ την ΟΜΑΔΑ του σε ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΑΠΟΒΟΛΗ από τη διοργάνωση. Αναφορικά με το παιχνίδι, αυτό ΔΙΑΚΟΠΤΕΤΕ ΑΥΤΟΜΑΤΑ σε βάρος της υπαίτιας ομάδας, το φύλλο αγώνος κλείνει με 3-0 εις βάρος της (με ότι αυτό συνεπάγεται) και με συνοπτικές διαδικασίες άπαντες αποχωρούν από το γήπεδο.

Β3 Εάν στο επεισόδιο εμπλέκονται από 2 τουλάχιστον ποδοσφαιριστές ή μέλη αποστολής της κάθε ομάδας τότε αποκλείονται ΑΥΤΟΜΑΤΑ και οι 2 ΟΜΑΔΕΣ από τη διοργάνωση, το Φ/Α κλείνει για αμφότερες και με συνοπτικές διαδικασίες άπαντες αποχωρούν από το γήπεδο.

Γ ΦΙΛΑΘΛΟΙ / ΣΥΝΟΔΟΙ

Όλες οι ομάδες έχουν εξ ολοκλήρου την ευθύνη τόσο για τα μέλη-συνοδούς τους, όσο και για τους φιλάθλους τους.

Κι ενώ εάν κάποιο μέλος αποστολής που κάθεται στον πάγκο ή βρίσκεται στον αγωνιστικό χώρο του γηπέδου υπόκειται στις παραπάνω ποινές (Α & Β) εάν κι εφόσον εμπλακεί σε επεισόδιο, για τους φιλάθλους ισχύουν τα εξής:

Γ1 Σε περίπτωση που φωνάξουν υβριστικό σύνθημα, πετάξουν κροτίδα ή αντικείμενα στον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου ο διαιτητής είναι υποχρεωμένος να διακόψει τον αγώνα και οι παίκτες της ομάδας να προειδοποιήσουν τους φιλάθλους τους ότι σε περίπτωση επανάληψης του περιστατικού ο αγώνας διακόπτεται οριστικά εις βάρος της ομάδας τους (3-0).

Γ2 Σε περίπτωση που πετάξουν αντικείμενο ή κροτίδα εντός αγωνιστικού χώρου ή φωνάξουν υβριστικό σύνθημα για 2η φορά (μετά τη διακοπή), πετάξουν κροτίδα ή αντικείμενα στον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου, τότε ο διαιτητής είναι υποχρεωμένος να διακόψει αυτόματα τον αγώνα και να κλείσει το Φ/Α με 3-0 εις βάρος της υπαίτιας ομάδας (με ότι αυτό συνεπάγεται) της οποίας οι φίλαθλοι δημιουργούν ανεξέλεγκτα ταραχές. Επιπλέον, δεν έχει το δικαίωμα να ξανά-επιτρέψει στους φιλάθλους της να παρευρεθούν στο γήπεδο ενώ τις αφαιρούνται και 3 βαθμοί.

Γ3 Σε περίπτωση εισόδου τουλάχιστον ενός (1) φιλάθλου στον αγωνιστικό χώρο, που κατευθυνθεί απειλητικά προς μέλη αντίπαλης ομάδας, διαιτητή ή αξιωματούχου αγώνα, είτε κατά τη διάρκεια του αγώνα είτε 5′ πριν ή μετά το τέλος της εκάστοτε αναμέτρησης, τότε το παιχνίδι διακόπτετε αυτόματα, το Φ/Α με 3-0 εις βάρος της υπαίτιας ομάδας (με ότι αυτό συνεπάγεται) της οποίας οι φίλαθλοι δημιουργούν ανεξέλεγκτα ταραχές και επεισόδια. Επιπλέον, ΟΛΟΚΛΗΡΗ η ΟΜΑΔΑ ΑΠΟΒΑΛΛΕΤΑΙ οριστικά και αμετάκλητα από τη διοργάνωση.

Δ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ

Το Μίνι-Ποδόσφαιρο αποτελεί την πιο αγνή και καθαρή έκφραση ποδοσφαίρου και αθλητισμού στη χώρα μας. Καταρχήν, θα πρέπει να αποδοκιμάζονται αμετάκλητα συμπεριφορές υβριστικές, εκφοβιστικές και βίαιες σε ένα περιβάλλον που από τη φύση του είναι “αμόλυντο”. Οι αρχηγοί, οι πρόεδροι αλλά και οι διοικήσεις των ομάδων του Μίνι-Ποδοσφαίρου πρέπει να φιλτράρουν το DNA τους και να μη φέρνουν τους αξιωματούχους που μόνο αγάπη και σεβασμό τρέφουν για το άθλημα και τους αθλούμενους του, αντιμέτωπους με τέτοιες συμπεριφορές. Οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές και τα τεχνικά τιμ θα πρέπει να απομωνόνουν εν τη γεννέση τους τέτοιες συμπεριφορές και προθέσεις και να λειτουργούν προληπτικά, προς το συμφέρον ΟΛΩΝ, μιας και η πρόληψη ανέκαθεν είναι καλύτερη και πολύ πιο αποτελεσματική από τη θεραπεία – αποκατάσταση.

Επιπλέον, ακόμα και σε περίπτωση που συμβεί ένα λάθος, το καλύτερο βήμα είναι η αναγνώριση του και η προσπάθεια επανόρθωσης του. Ακόμα λοιπόν και σε περίπτωση ατοπήματος, είναι στο χέρι όλων των ομάδων να το διορθώσουν, να ορθώσουν το ανάστημα τους και να το βάλουν πίσω, με τη στήριξη και την ευλογία της διοργανώτριας αρχής. Υπάρχει δηλαδή χρόνος ούτως ώστε να δουλέψουν πάνω σε αυτό και να το διορθώσουν. Και το κυριότερο, να μη το επαναλάβουν ξανά.

Τέλος, άπαντες πρέπει να θυμούνται πως οι διαιτητές είναι κομμάτι του παιχνιδιού. Άπαντες έχουν την ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ να σέβονται της αποφάσεις τους, να τους βοηθούν με τη συμπεριφορά και τον τρόπο παιχνιδιού τους και να εμφυσήσουν στο μυαλό τους πως είναι δίπλα τους και όχι απέναντι τους. Τα όποια λάθη που είναι στη φύση του λειτουργήματος τους, είναι άδολα και αναμενόμενα. Προτάξτε τα στήθη σας και προβάλλεται το “FAIR PLAY”. Αυτό άλλωστε έχει σημασία στο τέλος. Στον αθλητισμό όπως και τη ζωή, όλοι χάνουμε και όλοι κερδίζουμε. Αυτό άλλωστε δίνει ακόμα μεγαλύτερη αξία και νόημα σε όλα τα κατορθώματα μας. Αποδεχτείτε το άθλημα με το πραγματικό πρόσωπο του και γίνεται παράδειγμα για της επόμενες γενιές! Είναι χρέος ΜΑΣ οι αθλητές του μέλλοντος να γνωρίσουν το αγαπημένο άθλημά μας με τη μορφή που θα τους δώσουμε εμείς, σε ένα απόλυτα ΑΣΦΑΛΕΣ και ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΤΙΚΟ Περιβάλλον!

Περισσότερα

ΝΕΑ

ΤΣΙΓΑΡΙΔΑΣ: “ΜΟΝΟ ΤΟ FAIR PLAΥ ΕΧΕΙ ΘΕΣΗ ΕΔΩ – ΡΙΖΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟ 2024-25!”

Ο ηγήτορας του Ελληνικού Mini-Football, Σπύρος Τσιγαρίδας, παραχώρησε συνέντευξη ύστερα από την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος της Βοσνίας αλλά και της Παγκόσμιας Συνεδρίασης των μελών της W.M.F. (World Mini-Football Federation) που έλαβε χώρα στο Σαράγιεβο στις 7 Ιουνίου, προαναγγέλλοντας

ΝΕΑ

BREAKING NEWS: ΤΕΛΟΣ ΤΑ ΠΑΠΠΟΥΤΣΙΑ ΜΕ ΤΑΠΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΕΠΙΣΗΜΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ!

Όπως είχε προαναγγελθεί στη γενική συνέλευση του Οργανισμού, τον περασμένο Οκτώβριο, υπό το βλέμμα εκατοντάδων μελών της Ελληνικής κοινότητας του Mini-Football που είχε διεξαχθεί στο “SEF Soccer Club” του Πειραιά, τα παπούτσια με τάπες δε θα έχουν πλέον θέση

Για συμμετοχή στην διοργάνωση

Στείλτε μας μήνυμα και μείνετε σε επαφή

ΦΟΡΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Συμπλήρωσε τα στοιχεία σου και θα έρθουμε σύντομα σε επικοινωνία μαζί σου