Ο επικεφαλής του Ελληνικού Mini-Football, Σπύρος Τσιγαρίδας μίλησε στα media και για την εφετινή πρόοδο του αθλήματος μέσω των επίσημων κατηγοριών της χώρας (Elite League, Athens League, Youth League, κλπ), την πρωταθλήτρια Ελλάδας, Flamingos καθώς επίσης και για το πως κρίνει τις αλλαγές στους κανονισμούς και τις ποινές με βάση τους νέους κώδικες συμπεριφοράς.
Ο “Specialist”, ως εκπρόσωπος της European Mini-Football Federation (E.M.F.) έβαλε τον δικό του φετινό επίλογο, εστιάζοντας πρώτα απ’ όλα στο “Fair Play” και την επίδραση που έχει η κατακόρυφη άνοδος του “ευ αγωνίζεσθαι” σε κάθε επίπεδο.
Είναι τελικά το μυστικό της επιτυχίας το “ευ αγωνίζεσθαι”;
“Πέρυσι, τέτοια εποχή, η πειθαρχική επιτροπή της διοργάνωσης είχε αποβάλει συνολικά 18 ομάδες, ενώ πάνω από 20 ποδοσφαιριστές είχαν αποκλειστεί οριστικά από το πρωτάθλημα για αναιδή ή βίαιη συμπεριφορά προς συναδέλφους τους ή ακόμα και σε βάρος αξιωματούχων αγώνα. Εφέτος δεν αποβλήθηκε καμία ομάδα για παραβίαση κώδικα συμπεριφοράς ενώ μόλις 2 ποδοσφαιριστές τιμωρήθηκαν με αποβολή από ολόκληρη τη διοργάνωση. Μαθηματικά μιλώντας, μόλις ένας συγκριτικά με τους δέκα περσινούς, ωστόσο αν αναλογιστούμε ότι κάθε χρόνο οι ομάδες αυξάνονται σε όλες τις κατηγορίες κατά 20% – 30%, το νούμερο αυτό είναι ακόμα πιο εντυπωσιακό. Και μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως από το περσινό συμβούλιο της πειθαρχικής επιτροπής, μόλις ένα πρόσωπο ήταν διαφορετικό. Συνεπώς, αρχίζει να γίνεται ευρέως αντιληπτό, πως ουσιαστικά, το “κλειδί” των επιτυχιών δεν είναι οι αγωνιστικές επιδόσεις των ποδοσφαιριστών ή ακόμα και των ομάδων. Το σημαντικότερο προσόν όλων είναι η καλή συμπεριφορά και κατ’ επέκταση η ταύτιση του θεατή με ένα πρότυπο. Και το ιδανικότερο πρότυπο είναι ένας άνθρωπος που δίνει το παράδειγμα εντός και εκτός γηπέδου. Πλέον, δεν υπάρχει ομάδα υπό την αιγίδα μας, που να την ενδιαφέρει το οτιδήποτε άλλο πλην από το ποδόσφαιρο. Όποιος πραγματικά ενδιαφέρεται για το Mini-Football και θέλει να “επενδύσει” πάνω σε αυτό, είναι μέρος της καθημερινότητας μας.“
Δύο λόγια για τους πρωταθλητές Flamingos:
“Οι πρωταθλητές Ελλάδας Flamingos μετενσαρκώνουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την εικόνα μιας νέας σχετικά ομάδας στο χώρο που τα τελευταία χρόνια πασχίζει να καταρρίψει το “μοτίβο” των περασμένων ετών και στο φινάλε δικαιώνεται πανηγυρικά. Με πειθαρχία, συνεχή προσπάθεια και αυτοματισμούς, που πλέον δουλεύουν για εκείνη, με σωστό τρόπο και δίχως ιδιαίτερο κόπο, όπως άλλωστε και ο μεταβολισμός σε ένα ανθρώπινο σώμα ή μια καλή επένδυση στο χρηματιστήριο, αποδίδει τα μέγιστα. Flamingos και Magufana είναι μακράν οι 2 κορυφαίες ομάδες της χώρας σε κάθε επίπεδο. Διαθέτουν μεγάλο ρόστερ, ποιότητα, υποστήριξη αλλά και Ευρωπαϊκή εμπειρία, γεγονός που τις κατατάσσει και εκ των κορυφαίων της “Γηραιάς Ηπείρου” αλλά και παγκοσμίως στο Mini-Football. Όταν κάποιος τις ανταγωνίζεται εντός συνόρων, γνωρίζει ότι αντιμετωπίζει μια International ομάδα. Μια ομάδα που έχει δοξάσει περίτρανα τη χώρα μας εκτός συνόρων με σπουδαίους ποδοσφαιριστές τόσο σε επίπεδο συλλόγων όσο και τιμώντας το “εθνόσημο” με τη φανέλα της Ελληνικής Ομάδας Mini-Football.” Αυτές οι 2 ομάδες μπορεί αυτή τη στιγμή να είναι η κορυφή του παγόβουνου, ωστόσο μη ξεχνάμε πως κι εκείνες ξεκίνησαν από την πλευρά του βυθού μέχρι να αναδυθούν στην κορυφή και πλέον άπαντες να τις εγκωμιάζει. Ακολουθούν όμως δεκάδες, από πίσω. “
Πως κρίνεται τις εφετινές αλλαγές στους κανονισμούς; Βοήθησαν πράγματι;
“Η ριζική αναδόμηση του Mini-Football στην Ελλάδα βρίσκεται σε εξέλιξη και όπως αποδεικνύουν και τα στατιστικά, τα αποτελέσματα είναι θεαματικά! Και για να μην το πάμε μακριά, εφέτος διεξήχθησαν 11 τελικοί! Οι 2 εκ των οποίων κρίθηκαν στα πέναλτι, οι 6 κρίθηκαν στο γκολ ενώ μόλις οι 3 στα δυο γκολ διαφορά! Για πρώτη φορά στα χρονικά, δεχθήκαμε τόσο πολλά συγχαρητήρια για τη διοργάνωση σε κάθε επίπεδο, με το ποδοσφαιρικά αυτό καθ’ αυτό να είναι και ο καθρέφτης μας.
Εάν πριν από μερικά χρόνια ρωτούσες κάποιον με το αξίωμα μου, ποιος θα πίστευε πως είναι ο τρόπος να αναβαθμιστεί το Mini-Football στη χώρα μας, εκείνος πιθανότατα θα σου απαντούσε με ασάφεια: Ο ανταγωνισμός, δίχως όμως να μπορεί να καθορίσει τα ερεθίσματα που θα τον “δημιουργήσουν”. Ένα καλό χρηματικό έπαθλο θα σκεφτόταν το μυαλό του Έλληνα στην καλύτερη ως λύση, ωστόσο στην πραγματικότητα, αυτή η σφαλερή αντίληψη, ήταν που πριν από το 2017 κρατούσε το άθλημα στη χώρα μας στον… πάτο του βαρελιού, τη στιγμή που χώρες όπως η Ρουμανία, η Τσεχία, η Ουγγαρία, ακόμα και η Βουλγαρία είχαν ήδη Ομοσπονδίες! Και για να ολοκληρώσω την απάντηση μου πάνω σε αυτό, είναι πως ένα ολοκληρωμένο “προϊόν” ή εν πάσει περιπτώση ο “ανταγωνισμός” δε δημιουργείται εν μια νυκτί και με βραχύβια θέλγητρα, τύπου “μπουκάλι στο τάδε νυκτερινό κέντρο, ή διακοπές σε τρίστερο στην Άνδρο”.
Αυτές οι μέθοδοι αποδυναμώνουν τον βασικό σκοπό, που είναι η πραγματική ανάπτυξη του Mini-Football. Ένα παροδικό δέλεαρ όχι απλά δεν διορθώνει την κατάσταση, αλλά “γκρεμίζει” και οτιδήποτε καλό θα μπορούσε να χτιστεί. Τα κίνητρα που προσφέρονται θα πρέπει πρωτίστως (αν όχι αμιγώς) να έχουν να κάνουν με το άθλημα αυτό καθ’ αυτό. Και φυσικά γύρω απ’ αυτό θα πρέπει οι κανονισμοί και το χρονοδιάγραμμα να είναι ξεκάθαρα και αυστηρά. Όποιος πραγματικά ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη του Mini-Football επιζητά αυτές τις καταστάσεις. Γιατί μελλοντικά, θα μπορούσε να φανταστεί τον εαυτό του σε κάποια Ευρωπαϊκή διοργάνωση, ή με τη φανέλα της Ελλάδας. Όποιος δε θέλει και δεν μπορεί να ανταπεξέλθει σε αυτές τις συνθήκες είναι απλά χομπίστας και αναζητά τη ψυχαγωγία. Δεν θα πρέπει να τον υπολογίζουμε στο “κομμάτι” της ανάπτυξης του αθλήματος. Άλλωστε δεν παίζουν όλοι οι πιανίστες σε κονσέρτα.
Εν κατακλείδι, το σύνολο των κανονισμών, εξυπηρετούν την καλύτερη διεξαγωγή διοργάνωσης χρόνο με το χρόνο. Για παράδειγμα, εφέτος καταργήθηκαν οι τάπες απ’ όλους του αθλητές στις επίσημες διοργανώσεις της Ελλάδας. Η ερώτηση είναι: Αποφεύχθηκαν τραυματισμοί; Η απάντηση είναι ναι. Σε βαθμό άνω του 70% συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια! Δεύτερη ερώτηση; Έλειψε σε κανέναν η τάπα; Ναι, σε 1 ή 2 άτομα που μου μίλησαν ιδιαιτέρως. Συνεπώς ποιο είναι το πόρισμα: Ας στερηθούν και 2,3,5 ή και 10 τη βολή τους για ένα πιο “καθαρό” παιχνίδι με πολύ λιγότερους τραυματισμούς. Άλλωστε, όλα έχουν να κάνουν με τη δύναμη της συνήθειας και είμαι βέβαιος πως αν όλοι οι αθλητές είχαν μάθει το σωστό εξαρχής, κανείς δε θα είχε το παραμικρό παράπονο. Επανάσταση είναι να είσαι σωστός σε έναν λάθος κόσμο λέει ένας μεγάλο ηθοποιός του Hollywood. Εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε τα πάντα σωστά ή ε τουλάχιστον όσα περισσότερα γίνεται, με γνώμονα το καλό του Mini-Football.”